دکتر امیرحسام علیرضایی در گفتوگو با ایسنا، درباره وضعیت اهدای عضو در کشور، گفت: سالانه بیش از ۲۵۰۰ تا ۴۰۰۰ مرگ مغزی در کشور رخ میدهد که حدود ۱۰۰۰ تا ۱۲۰۰ مورد آن به مرحله اهدا میرسد.
وی در خصوص وضعیت لیست انتظار اهدای عضو در کشور، توضیح داد: بیماران به تفکیک نوع ارگان مورد نیاز از جمله کلیه، کبد، قلب، ریه، پانکراس و روده در لیست انتظار ثبت میشوند که از این میان بیماران نیازمند عضو کلیه بیشترین تعداد را به خود اختصاص داده است.
وی با بیان اینکه سالانه ۷ هزار عضو سالم از افراد مرگ مغزی به خاک سپرده میشود، تصریح کرد: جهت فرهنگسازی برنامههای آموزشی برای گروههای هدف صورت گرفته است. همچنین هر ساله به مناسبت هفته اهدای عضو در کلیه دانشگاهها برنامههایی در خصوص بزرگداشت اهداکنندگان و ترویج اهدای عضو صورت میگیرد.
او با اشاره به اینکه طی سالهای کرونا روند اهدای عضو در کشور دستخوش تغییرات شد، اظهار کرد: با توجه به ابتلای بسیاری از اهداکنندگان مرگ مغزی به کرونا در زمینه اهدای عضو حدود ۴۰ درصد کاهش را شاهد بودیم.
علیرضایی درباره سرانجام درج نشان اهدای عضو بر کارتهای شناسایی، گفت: از آنجا که ۹۰درصد کارتهای ملی از قبل صادر شده بود در حال حاضر امکان درج نشان اهدای عضو بر روی کارتهای مذکور وجود ندارد.
او درباره وضعیت انتقال اعضا به شکل پروازی نیز به ایسنا بیان کرد: خوشبختانه با انجام هماهنگیهای لازم بین سازمان اورژانس کشور، اورژانس هوایی، مرکز مدیریت پیوند و درمان بیماریهای وزارت بهداشت و واحدهای فراهم آوری کل کشور، در خصوص انتقال ارگان هیچ گونه مشکلی وجود ندارد مگر در مواردی که آب و هوا نامساعد باشد.
وی افزود: در سال ۱۴۰۱ صرفا ۱۸ مورد قلب مناسب از واحدهای فراهم آوری سطح کشور جهت پیوند به بیمارستانهای دارای بخش قلب، انتقال هوایی صورت گرفت. همچنین انتقال هوایی در خصوص کبد و کلیه به شکل پروازهای روتین صورت میگیرد.
رئیس مرکز مدیریت پیوند و درمان بیماریهای وزات بهداشت، افزود: بیماران پیوند شده برای انجام پیوند اعضا و داروهای مورد نیاز تحت پوشش کامل بیمه هستند.
او در خصوص وضعیت اهدای عضو (کلیه و کبد) از فرد زنده بیان کرد: درخصوص اهدای کلیه از طریق سامانه پیوند کلیه زنده که اهداکننده و گیرندگان به صورت جداگانه در آنجا ثبت شدهاند، کلیه تخصیص مییابد. اهداکننده زنده کبد نیز صرفا به صورت بسیار محدود اقوام درجه یک و برای اطفال در بیمارستانهای محدود فرایند دنبال میشود.
وی درباره وضعیت اهدای بافت و نسوج از کسانی که به مرگ طبیعی از دنیا رفتهاند، تصریح کرد: درحال حاضر این کار توسط پزشکی قانونی برداشت و دنبال میشود.
علیرضایی با اشاره به اینکه اهدای بافت و نسوج به حفظ منابع مالی و صرفه جویی ارزی کمک میکند، بیان کرد: قبل از پیروزی انقلاب اسلامی برای هر پیوند کلیه ۴۰۰۰۰ یورو ارز از کشور خارج میشد درحالی که اکنون هیچ گونه ارزی از کشور خارج نمیشود.
وی درباره نحوه اعلام رضایت برای برداشت بافت و نسوج توسط خانواده فردی که به مرگ طبیعی از دنیا رفته است، گفت: رضایت نسوج به صورت کتبی در فرمهای مخصوص طراحی شده توسط مرکز مدیریت پیوند وزارت بهداشت و با تأیید پزشکی قانونی صورت میگیرد. زمان طلایی اهدای نسوج نیز بین ۱۲ تا ۴۸ ساعت است.
نظر شما